Heb jij een stedentrip geboekt naar Cambridge? Een romantisch weekendje weg of een combinatie van een wandelvakantie of rondreis door Engeland? Deze plek heeft heel veel te bieden. Speciaal voor mensen die afreizen naar deze locatie hebben we in deze blog veel relevante informatie verzameld. Zoals de geschiednis van dit gebied, de cultuur, bezienswaardigheden en wat praktische informatie over Cambridge. Alvast een hele leuke vakantie toegewenst!
Geschiedenis van Cambridge
Archeologische vondsten tonen aan, dat de regio rond Cambridge al voor het ontstaan van het Romeinse Rijk was bevolkt. Cambridge had in het Romeinse Rijk ongeveer 40 v. Chr. een belangrijke militaire functie: De kolonie diende als post, om de rivier Cam te verdedigen. Tot op heden zijn er sporen van de Romeinse belegering in Cambridge te vinden. Cambridge werd in de loop der tijd beïnvloed door Saksen, Vikings en Noormannen. Na de neergang van het Romeinse Rijk werd de regio door de Saksen bezet. Toen bloeide voor het eerst de handel. Rond 875 ontdekten de Vikings de regio. Onder hun invloeden groeide de handel verder en de stad werd snel groter. Quayside werd tot het stadscentrum en dit is tot op heden niet veranderd. Na het einde van de Vikingtijd veroverden de Engelsen Cambridge en onder Willem de Veroveraar ontstonden de bekende “Round Church” en een slot op de Castle Hill. Toen de Noormannen de stad veroverden, veranderde de naam in “Cantebrigge” en werd uiteindelijk “Cambridge”.
In de volgende eeuwen steeg het aantal inwoners steeds hoger: In de 11 e eeuw behoorde de regio met 1600 inwoners tot de grootste steden van Oost-Engeland. In 1209 werd onder de heerschappij van Koning John een handelsbond opgericht en vanaf toen vonden er regelmatig jaarmarkten plaats. In de vroege 13 e eeuw vluchtten jonge studenten vanwege oproeren uit Oxford en Parijs naar Cambridge. Zij ontmoetten en hielden cursussen in retoriek, grammatica en logica, maar de opleiding had geen duidelijke structuur. Toen werden residenties opgericht voor de studenten met een geleide opleiding. De bisschop van Ely richtte in 1284 het eerste college op. Cambridge werd het centrum van de Engelse Reformatie. In de volgende eeuwen ontstonden er verdere colleges. In 1667 werd de wereldbekende wetenschapper Isaac Newton docent voor wiskunde aan de universiteit van Cambridge. Er ontstonden gecentraliseerde academies en nieuwe gebouwen en in 1869 werd zelfs het Girton College voor vrouwen opgericht. Cambridge is tegenwoordig de vestigingsplaats van vele grote bedrijven zoals Philips, NAAP en Microsoft. De universiteit staat hoog in aanzien en brengt vele Nobelprijswinnaars voort.
Cultuur in Cambridge
In Cambridge zult u zich nooit vervelen: Het zij concerten, festivals of uitstapjes – er bestaat altijd de mogelijkheid om iets te plannen. Door het hele jaar vinden er jazz-, pop- en klassieke festivals plaats. Beroemd is ook het Cambridge Folk Festival, dat over een weekend plaats vindt en de mogelijkheid biedt om te kamperen. In de zomer vindt het Shakespeare Festival plaats. Door het hele jaar kan men bovendien verschillende film evenementen bezoeken. Cambridge heeft tevens een groot aantal musea:
- Imperial War Museum Duxford: Het oorlogsmuseum bij Duxford werd in 1920 na de eerste wereldoorlog opgericht. Door de landelijke ligging kunnen hier optimaal grotere objecten worden tentoongesteld. Het museum ligt op een voormalig militair vliegveld bij Cambridge en behoort tot het Londense Imperial War Museum. Er worden 200 vliegtuigen en tanken tentoongesteld in acht hallen. Het vliegveld werd tot en met 1969 door de RAF gebruikt en in 1977 door het Imperial War Museum gekocht.
- Fitzwilliam Museum: Dit museum behoort tot het kunstmuseum van de universiteit. Het werd in 1848 geopend en is daarmee één van de oudste musea van Engeland. De verzameling bevat West Europese schilderijen uit de 14 e eeuw tot aan uit de tegenwoordige tijd, antiquiteiten en sculpturen uit Egypte, Griekenland en Rome evenals Aziatische kunst. Bovendien zijn literaire en muzikale manuscripten en zelden boeken tentoongesteld. Elk jaar komen er 300.000 bezoekers naartoe. De entree is gratis.
- Cambridge Museum of Technology: Het museum laat onder andere papier drukpersen en werktuigen van de dichtbij gelegen fabrieken zien en producten, die door W.G. Pye zijn gemaakt.
- Cambridge and County Folk Museum: Het museum laat het leven zien van de mensen in de afgelopen 300 jaar in Cambridge. Het stelt objecten en werktuigen van het alledaagse leven tentoon en de omgeving van de afgelopen eeuwen.
- Cambridge University Botanic Garden: De Botanische Tuin van de universiteit werd in 1846 door John Stevens Henslow openbaar gemaakt. Het bevat 8000 verschillende planten uit 40 verschillende regio’s van de wereld. Elk jaar bezoeken rond 100.000 bezoekers de tuin. Er worden verschillende landschappen verbeeld: De “Rock Garden” laat de berglandschappen van elke continent zien. Verdere gebieden zijn de “Lake and Water Garden”, waar het stikt van de vogels in alle kleuren, evenals de “Tropical Rainforest”.
Bezienswaardigheden in Cambridge
In Cambridge is er veel te ontdekken. Vooral de universiteit, de verschillende colleges en de kerken met hun interessante bouwkunst zijn bezienswaardig. Wij kunnen een stadsrondrit aanbevelen, die alle bezienswaardigheden laat zien.
- Universiteitsbibliotheek Cambridge: Toeristen kunnen in een bezoekerscentrum inzicht verkrijgen in het bestand van de bibliotheek. De bibliotheek bestaat uit vijf verschillende gedeeltes: het hoofdgebouw, de geneeskundige, wetenschappelijke, wiskundige, natuurwetenschappelijke en rechtswetenschappelijke bibliotheek. De 478 meter hoge toren, die door de architect Giles Gilbert Scott is ontworpen, is het meest opvallend gedeelte van de bibliotheek.
- Trinity College: Het Trinity College is met 1000 studenten en rond 160 docenten de grootste hogeschool in Cambridge. Zij werd in 1546 door Hendrik VII van Engeland opgericht. Het gebouw valt vooral op door de indrukwekkende stenen poortdeur, dat aan de Great Court is gelegen. Op de stenen poortdeur bevindt zich een standbeeld van Hendrik IV. De Great Court is met 8000 m² in zijn soort het grootste binnenhof ter wereld.
- Christ’s College: De beroemde wetenschapper Charles Darwin heeft van 1828 tot en met 1831 op deze hogeschool gestudeerd. Het werd opgericht in 1448 en geldt als veeleisend.
- King´s College Chapel: Het King´s College Chapel geldt als kenmerk van de stad en werd door Hendrik VI opgericht. In 1516 werd het gebouw voltooid. De kerk is in gotische stijl gebouwd en heeft het grootste waaiergewelf ter wereld. Het gebouw is opgericht om religieuze redenen en aan de Lieve Vrouwe gewijd. Koorleden van het Eton College leiden de eucharistievieringen. Bij het “Festival of the Nine Lessons and Carols“ verzamelen zich hier bezoekers van over de hele wereld.
- Stadsrondrit: Bij een stadsrondrit van twee uur ziet man de universiteit, de verschillende “colleges“ en de verdere bezienswaardige gebouwen van Cambridge. Volwassene betalen tussen £ 8 en 10, kinderen vanaf £ 5. De prijs varieert naargelang wat men wil bezichtigen.
Eten en drinken in Engeland
De Engelse keuken heeft niet zo’n beste reputatie. De gerechten gelden als niet erg buitengewoon en lekker. Maar dat was niet altijd zo, want tot aan het midden van de 19 eeuw gold de Engelse keuken als één van de beste van Europa. Door de Britse kolonies hadden koks de mogelijkheid om exotische kruiden en ingrediënten te gebruiken. Op die manier ontstond bijvoorbeeld de Chutney. Na het einde van de koloniale tijd en door gebrek aan nieuwe koks daalde het niveau na de eerste Wereldoorlog. Pas onder invloed van immigranten uit de voormalige Britse kolonies zoals Pakistan, India en Afrika kwamen weer exotische ingrediënten naar Engeland. Deze vermengden zich stap voor stap met traditionele Engelse gerechten. Ook de bekende kok Jamie Oliver draagt met zijn simpele, maar afwisselende gerechten eraan bij, dat de reputatie van de Engelse keuken weer iets verbetert en lang niet zo slecht is als sommige mensen denken.
De dag bij de Engelsen begint met een typisch “English Breakfast”. Hiervoor worden toast, boter, bacon, roer- of spiegelei, gegrilde tomaten, gebakken champignons en gegrilde saucijsjes gegeten om met de dag te kunnen beginnen. Erbij drinkt men – heel Engels – zwarte thee met melk. De traditionele Engelse keuken wordt sterk door vlees beïnvloed. Het klassiek Engels braadstuk wordt vaak met aardappels opgediend – dat kunnen “mashed potatoes”, “roast potatoes” of “chips” zijn. Ernaast horen er meestal nog groenten bij, maar ook de Yorkshire-pudding mag niet ontbreken. Ook de “pies” gelden als uitstekend. Op elke hoek in Engeland kunt u de bekende Fish’n’Chips snackbars zien, die gefrituurde vis met dikke, Engelse frieten aanbieden. Maar voor de rest wordt vis op het eiland ook in andere variaties aangeboden. Wat betreft zoete toetjes verkrijgt u in Engeland meestal “cakes” of “pudding”, die met ijs of sappen aangeboden worden.
Populaire restaurants in Cambridge
Diegene die na een lange winkeltoer een pauze nodig heeft, zal in Cambridge kiezen moeilijk vinden. Er zijn de meest verschillende restaurants en bars met Italiaanse, Mediterrane, Engelse, vegetarische of Turkse keuken. Er is dus iets voor ieders smaak. Vanzelfsprekend zijn er in Cambridge ook de typische Engelse pubs te vinden. Veel pubs zijn door de hele dag geopend en men kan in de zomer gezellig buiten in de zon zitten of ’s avonds van live muziek genieten.
- Rainbow Restaurant: Niet alleen vegetariërs vinden in het Rainbow restaurant op de Kings Parade lekkere gerechten.
- Loch Fyne restaurant: Dit restaurant op de Trumpington Street is precies het juiste voor visliefhebbers: De keuze aan vis en zeevruchten is enorm.
- Meghna Balti House: Diegene die houdt van gerechten met kerrie vindt in dit restaurant op de Mills Road zeker iets passends.
- Pipasha: Hier kan men Indische specialiteiten verkrijgen. Het Pipasha ligt op de New Market Road.
- Sticky Fingers: Het restaurant op de Regent Street biedt Amerikaans eten in een ontspannen sfeer.
- Don paquale: Het restaurant ligt in het stadscentrum op de Market Hill en biedt Italiaanse specialiteiten.
- Pepercorns: Diegene die tussendoor trek heeft in een sandwich vindt een grote keuze bij Pepercorns.
- Frying Pan: Dit typisch Engelse fish & chips restaurant bevindt zich op de Histon Road.
- Golden Wok: De Golden Wok is een restaurant voor diegene, die een keer Chinees wil gaan eten.
Transfer van de luchthaven
Cambridge zelf heeft slechts een kleine luchthaven, van waar uit slechts enkele bestemmingen worden aangedaan. Het gemakkelijkst kunt u naar een Londense luchthaven vliegen. De luchthaven Londen Stansted is met 30 minuten reistijd het dichts bij Cambridge. Heathrow is op 2 ½ uur van Cambridge gelegen. Vanuit Luton bereikt men de stad binnen 1 ½ uur. Londen is met openbaar vervoer goed bereikbaar.
Met de bus
Met de National Express-Bus kunt u vanuit de luchthavens in Heathrow, Stansted, Luton en Gatwick naar Cambrigde rijden. U vindt de verbindingen op www.nationalexpress.com, waar u ook uw ticket online kunt boeken. Vanuit de busterminal in Cambridge kunt u vervolgens een taxi nemen naar uw accommodatie.
- De verbinding Stansted – Cambridge vertrekt alle 40 minuten, de reistijd bedraagt één uur en de rit kost rond £ 15.
- De verbinding Luton – Cambridge vertrekt alle 2 uur, de reistijd bedraagt 1 ½ uur en de rit kost rond £ 15.
- De verbinding Heathrow – Cambridge vertrekt alle 30 minuten, men rijdt 2 ½ uur en de rit kost rond £ 28.
- De verbinding Gatwick – Cambridge vertrekt elke uur, de reistijd bedraagt 4 uur en de rit kost rond £ 34.
- Alternatief kunt u vanaf Stansted ook binnen 30 minuten met de trein naar Cambridge rijden. Vanuit Heathrow en Gatwick duurt een rit rond 2 ½ uur.