Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Tips voor rondreizen door Jordanië

Jordanië ligt in het Midden-Oosten, één van de warmste gebieden op aarde waar de temperatuur gemakkelijk kan oplopen tot richting of zelfs boven de 40 graden Celsius. Jordanië kent vele bezienswaardigheden die jaarlijks miljoenen toeristen trekken, echter zijn sommige van deze bezienswaardigheden niet aan te raden om ze te bezoeken bij hoge temperaturen. In de zomermaanden tussen 1 juli en 31 augustus loopt de (schaduw)temperatuur gemakkelijk op tot boven de 30 graden waardoor een rondreis Jordanië een zware tocht kan worden. Vooral een bezoek aan de stad Petra is een zware kluif, dit omdat je deels door los zand moet lopen en er veel hoogteverschil is in Petra. Zo kun je de monastery van Petra pas bezoeken als je een trap van honderden treden hebt beklommen. Het klimaat in Jordanië is niet overal hetzelfde, in het zuiden van het land in de stad Aqaba is het vrijwel het gehele jaar warm terwijl er tijdens de winter in het noorden van het land (in de bergen) sneeuw kan vallen. Tip: deze vakantie is goed te combineren met een bezoek aan bijv. Egypte of Israël.

vakantiediscounter-logoBeste last minutesBekijk aanbiedingen
corendon-logoEuropese toppersBekijk aanbiedingen
d-reizen-logoLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunweb-logoAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrij-logoKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
beachcheck-logoGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen
Bekijk direct verschillende vakantie's bij bovengenoemde aanbieders of vergelijk hier alle reisorganisaties en boek online.

Mooiste bezienswaardigheden Jordanië

Hieronder staan een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Jordanië in willekeurige volgorde op een rij.

  • Al Khazneh, dit indrukwekkende bouwwerk vind je in de stad Petra. Als je de toegangsweg naar Petra (de siq) uitloopt kom je terecht bij de Khazneh. Dit is dus het eerste en naar mijn mening allermooiste bouwwerk van Petra en Jordanië. Dit immense bouwwerk is duizenden jaren geleden gebouwd en is tientallen meters hoog en breed.
  • De Monastery, dit bouwwerk staat ook in de stad Petra en is na de Khazneh het mooiste bouwwerk van Petra. De Monastery kun je bezichtigen na het betreden van een trap die uit honderden treden bestaat. Voor mensen die het beklimmen van de trap zwaar vinden kunnen gebruik maken van een ezel die je naar boven brengt.
  • Jerash. Jerash is een opgravingsstad dat ten noorden van de hoofdstad Amman ligt. Hier vind je o.a. vele zuilen. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds opgravingen gedaan.
  • Moskee van Amman. De moskee van Amman is één van de grootste moskeeën van Jordanië. Dit gebouw moet je zeker bezoeken als je in Amman bent.
  • De Dode Zee. De Dode Zee onderscheidt zich van andere zeeën doordat je er in kan drijven. Dit komt door het extreem hoge zoutgehalte van deze zee.
  • Wadi Rum woestijn. De Wadi Rum woestijn vind je in het zuiden van Jordanië. Deze woestijn kenmerkt zich door het unieke landschap met o.a. natuurlijke bruggen. Een luchtballonvaart boven deze woestijn is een must-do.
  • Madaba. Madaba is een stad dat ten zuiden van Amman ligt. In deze stad vind je een eeuwenoude mozaïeken kaart van Palestina.
  • Mount Nebo. Vanaf deze plek heb je een schitterend uitzicht over Palestina. Deze plek is ook bekend van de bijbel.
  • Aqaba. Deze badplaats ligt in het zuiden van Jordanië en heeft een mooie onderwaterwereld. Een boottocht met een catamaran behoort tot de mogelijkheden.
  • Wadi Mujib. Ook deze woestijn kenmerkt zich door het unieke landschap. Het word dan ook wel de Grand Canyon van Jordanië genoemd.

Excursietip 1: Dode Zee

De Dode Zee is ontstaan doordat de breuklijn waar de zee in ligt zich in de loop der tijd met water uit de rivier de Jordaan heeft gevuld. De lengte en breedte van de zee loopt door de uitdroging ervan ieder jaar drastisch terug. Volgens de laatste metingen is hij nog minder dan 50 km lang en minder dan 15 km breed. Om te voorkomen dat de zee volledig uitdroogt zijn er inmiddels plannen gemaakt om deze te vullen met water uit de Rode Zee.

Het heeft zijn naam te danken doordat er geen leven in deze zee is, dit komt door het zeer hoge zoutgehalte, leven hierin is daardoor praktisch onmogelijk. Een andere theorie is dat er vroeger meerder steden in deze zee waren. 2 van deze steden waren Sodom en Gomorra. Volgens een bijbels verhaal werden deze steden inclusief al hun inwoners vernietigt en liggen die nu op de bodem van de Dode Zee.

Het is inderdaad mogelijk om erin te blijven drijven. Het enigste wat je hiervoor hoeft te doen is door er simpelweg in te lopen en je voeten vervolgens van de zeebodem los te laten. Je zult merken dat je blijft drijven, dit komt dus door het hoge zoutgehalte. Het is in principe dus gewoon mogelijk om er een boekje in te lezen terwijl je aan het drijven bent.


Excursietip 2: Slapen in een bedoeïenenkamp

Slapen in een Bedoeïenenkamp, een must-do tijdens je rondreis door Jordanië. In 2023 bleef ik een nachtje slapen in een Bedoeïnenkamp. ’s Morgens vroeg komen we al aan in het Bedoeïenenkamp midden in de bekende Wadi Rum woestijn van Jordanië. Nadat we onze slaapplaats voor de komende nacht hebben bekeken maken we eerst een kort ritje op een kameel, een leuke ervaring. Daarna gaan we wat eten waarna het tijd is voor een heuse Jeep safari.

Deze Jeep safari brengt ons naar de mooiste plekjes van de Wadi Rum woestijn, van de natuurlijke bruggen tot aan de vele muurschilderingen die de Wadi Rum woestijn rijk is. Later bekijken we de zonsondergang in de woestijn en maken we een kampvuur terwijl we een kopje muntthee drinken. Daarna rijden we weer terug naar het Bedoeïenenkamp voor het avondeten. Het eten is van tevoren al bereid door de Bedoeïenen en onder de grond begraven om het goed warm te houden. Het eten bestaat uit meerdere soorten vlees, groenten, fruit en aardappelen.

Nadat we met z’n allen heerlijk hebben gegeten maken we nog een kampvuur terwijl de Bedoeïenen muziek maken, een gezellig tafereel. De sterrenhemel van de Wadi Rum woestijn is prachtig, doordat er vrijwel geen verkeer is in de woestijn, dus geen uitlaatgassen is de hemel zo helder dat je veel meer sterren ziet dan bij ons in Nederland. Een prachtig aanzicht, we genieten nog even van de sterrenhemel waarna het tijd is om te gaan slapen. Morgen gaan we met een luchtballon varen over de Wadi Rum woestijn.


Excursietip 3: Wadi Rum woestijn

Deze Wadi Rum woestijn onderscheid zich van andere woestijnen wereldwijd door zijn unieke rotsformaties. Waar je in de meeste woestijnen alleen maar zand ziet zie je hier de mooiste rotsformaties met o.a. rotstekeningen van duizenden jaren oud. Ook vind je hier een natuurlijke brug waar je met een Jeep overheen kan rijden. Ook kun je er natuurlijk te voet over lopen. Het is bijna niet te geloven maar deze woestijn was duizenden jaren terug een zee, op één van de rotsen zie je namelijk een fossiel van een vis die bewijst dat dit vroeger een zee is geweest. De woestijn staat op de lijst van UNESCO.

Waarom van deze woestijn geen toeristische trekpleister maken? Dat dachten de Jordanen waarschijnlijk ook. Zo hebben zij verschillende toeristische attracties georganiseerd voor de vele toeristen die hier jaarlijks naartoe komen. Eén van die attracties is een Jeep safari, dit is de snelste en goedkoopste manier om in korte tijd veel van deze woestijn te zien. Zelf ben ik ook met een Jeep safari meegeweest en ik heb er ontzettend van genoten. Verder kun je er op een kameel rijden, niet de snelste manier van vervoer maar zeker de moeite waard, leuk is dat de kameel precies weet hoe hij een toerist moet laten afstappen als de tocht voorbij is. Ook een overnachting in een bedoeïenenkamp behoort tot de mogelijkheden met ’s avonds een avondmaal bij het kampvuur. Niet raar staan opkijken als je hutspot krijgt voorgeschoteld, dat kregen wij toen ook en het smaakte nog goed ook.

’s Avonds en ’s nachts kun je genieten van de schitterende sterrenhemel, doordat je in de woestijn zit is de lucht veel helderder dan normaal en zie je dus veel meer sterren. Maar het allermooiste is toch wel een luchtballonvaart over de Wadi Rum woestijn, hiervoor moet het weer wel meezitten en dan met name de wind. Er mag niet teveel wind staan maar ook niet te weinig anders komt de ballon niet vooruit. Gelukkig hadden wij het geluk dat de weersomstandigheden gunstig waren. We moesten wel heel vroeg opstaan maar dat hadden we er graag voor over. Voordeel van het vroege opstaan was dat we zo ook de zonsopgang konden zien, een prachtig gezicht. Vanuit de lucht zie je de Wadi Rum pas echt goed en zie je hoe mooi de omgeving is, een unieke ervaring.