Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Alle informatie voor een vakantie naar Santorini

Santorini is een klein, vulkanisch, eiland in de vorm van een halve maan. Het wordt door de Grieken ook wel Thira of Fira genoemd, naar de hoofdstad van het eiland. Het eilandje ligt in de Egeïsche Zee en het behoort tot de Cycladen eilandengroep. Het ligt ten noorden van het bekende eiland Kreta en neemt slechts 72 km² in beslag. Santorini bestaat uit verschillende afzonderlijke eilanden, die door een vulkaaneruptie apart van elkaar zijn komen te liggen in de zee. Het heeft circa 10.000 inwoners, maar in de zomermaanden trekken er ieder jaar weer grote hoeveelheden toeristen naar het eiland. Vandaar ook de vele hotels in Santorini.

Waarom Santorini als vakantiebestemming?

Santorini is zonder twijfel het meest romantische Griekse eiland. Er komen dan ook ieder jaar weer veel pas getrouwde stellen naar het eiland om hun huwelijksreis er door te brengen. Huwelijkssuites vind je dan ook vrijwel in elk hotel in Santorini. Wat je absoluut gedaan moet hebben als je het eiland met je geliefde bezoekt, is de zonsondergang bekijken. Dit is prachtig om te zien vanaf de bergen of aan het strand. Kenmerkend voor het eiland zijn de typisch Griekse witte huisjes met blauwe koepels, die je op de meer toeristische Griekse eilanden zoals Kreta nauwelijks meer tegenkomt. Er zijn smalle straatjes met trappetjes te vinden en vele romantische kerkjes. Ook voor natuur- en geschiedenisliefhebbers is een appartement of hotel op Santorini een passende vakantiebestemming.

Vulkanische activiteit
Het eiland Santorini is een vulkanisch eiland. Het behoort tot één van de zestien Decade Volcanoes, oftewel de vulkanen van het decennium. De stranden van het eiland hebben zwarte lavastranden. De Internationale Vereniging van Vulkanologie en Chemie van het Binnenland van de Aarde (IAVCEI) heeft de zestien vulkanen tot deze groep gerekend, omdat het interessante studieobjecten zijn. Een vulkaan wordt tot de Decade Volcanoes gerekend als de vulkaan:

  • Dichtbij bevolkt gebied ligt.
  • Meerdere vulkanische gevaren kent.
  • Onlangs activiteit heeft getoond.
  • Toegankelijk is voor studie.

De vulkaan van Santorini is sinds 1950 slapende, maar experts kunnen niet verzekeren dat de vulkaan niet meer uit zal barsten in de toekomst. Gelukkig kunnen onderzoekers, dankzij financiële steun van Europa, ongeveer voorspellen wanneer de vulkaan uit zou kunnen barsten aan de hand van een observatiesysteem. Je bent dus veilig voor dit natuurgeweld in de Santorini hotels.


Geschiedenis Santorini

In de, onder puimsteen bedolven plaats Akrotiri, zijn schilderingen op muren gevonden die qua stijl lijken op Minoïsche schilderingen op Kreta en in de paleizen van Festos en Knossos. Daarom wordt ervan uitgegaan dat er al ver voor de vulkaanuitbarsting in 1672 op Santorini mensen woonden. Men schat dat de eerste bewoners zich rond 3000 voor Christus op het eiland hebben gesetteld. Rond het jaar 1000 voor Christus kwam het volk de Doriers op Santorini wonen. Hun leider, die koning van het eiland werd, heette Thira en zo heet de hoofdstad van Santorini nu nog steeds. Het hele eiland wordt ook wel Thira genoemd door de Grieken. Koning Thira was ontzettend populair bij zijn onderdanen. Hij werd zelfs tot na zijn dood vereerd. Later werden de Doriers op Santorini vergezeld door de Minoïers maar hier waren ze niet blij mee. De Minoïers waren een Grieks volk uit Viotia. In de 7e eeuw voor Christus lukte het de Doriers om de Minoïers van het eiland te jagen.

Thira of Santorini nam deel aan de Peloponessische oorlog van 431 tot 404 voor Christus. Dit was met name een oorlog tussen Athene en Sparta. Thira heeft in deze oorlog zowel aan de kant van Sparta als aan de kant van Athene meegevochten. Toen het Egyptische koninkrijk werd gesticht door Ptolmeus werd Santorini een havennederzetting van dit koninkrijk. Santorini hoorde bij Egypte tot 146 voor Christus. Daarna kwam het eiland in bezit van de Romeinen en de Byzantijnen. In 1204 na Christus pikten de Venetianen het eiland in en kreeg het de huidige naam Santorini. Deze naam verwijst naar de heilige Irene (Santa Irini). Toen was het eilandje pik nog niet afgelopen, want van 1336 tot 1579 werd Santorini onderdeel van het Naxos Hertogdom. Tot slot werd het eiland in 1579 door de Turken bezet en behoorde het eiland tot het Ottomaanse tijk. Na een opstand werd Santorini in het jaar 1821 pas weer helemaal zelfstandig. Op Santorini zijn nog veel historische plaatsen te bezoeken, zoals het plaatsje Akrotiri. Er zijn van alle overheersers wel overblijfselen te vinden of dit nu in de vorm van archeologie, kunst of in de keuken van het eiland is. Dit maakt Santorini een goede vakantiebestemming voor liefhebbers van geschiedenis. Het toerisme op Santorini is in de jaren zestig grotendeels op gang gekomen, uit dit decennium stammen ook de meeste hotels in Santorini.


Griekste delicatessen tijdens je bezoek aan Santorini

We kennen allemaal de standaard Griekse gerechten van onze eigen Griekse restaurants in Nederland, zoals de fastfood variant op gyros. Maar op Santorini is de authentieke Griekse keuken nog te proeven. In deze keuken zijn de Turkse invloeden goed merkbaar. De Griekse keuken is een Mediterrane keuken. Veel gebruikte ingrediënten zijn: olijfolie, aubergines, fetakaas, yoghurt, honing, noten, courgettes, kruiden en lamsvlees. Ook kan je op Santorini genieten van Griekse wijn en ouzo. Om deze cuisine te proeven hoef je op het eiland niet lang te zoeken, want de meeste restaurants en hotels in Santorini serveren dit eten. Een van de bekendste Griekse voorgerechten is de Griekse salade. Dit is een vegetarische salade waar verschillende soorten sla in kan zitten. Daarnaast zitten er altijd tomaten, olijven en fetablokjes in. De dressing bestaat meestal uit olijfolie met citroensap en wat peper en zout. Een ander typisch Grieks voorgerecht zijn dolmádes, gevulde wijnbladeren. Eigenlijk stamt dit gerecht uit de Ottomaanse tijd en is het dus meer Turks dan Grieks. Toch wordt het vooral in Griekenland gegeten. Dit heeft met de Turkse bezetting in de 16e eeuw te maken.

Waarschijnlijk het meest bekende hoofdgerecht van de Griekse keuken is moussaka. Dit is een ovenschotel op basis van aubergines, aardappel, tomaat en lams- of rundergehakt. Ook dit gerecht is afkomstig uit de Ottomaanse periode. Moussaka komt uit het Arabisch en betekent ‘fris’, omdat het in Arabische landen koud gegeten wordt. In moussaka zit ook vaak Griekse yoghurt, oregano, knoflook en feta. Ook de Griekse souvlaki klinkt menig Hollander bekend in de oren. Het is kruidige spies van lams- of varkensvlees. De spiesjes moeten volgens traditioneel recept op houtskoolvuur worden gebraden. Grieken eten souvlaki Grieks eten vaak met een pitabroodje (zonder stokje). De geurige yoghurtsaus tzatziki wordt vaak bij souvlaki geserveerd. Tzatziki is een kruidig traditioneel Grieks sausje dat wordt gemaakt van yoghurt, knoflook, olijfolie en komkommer. Er wordt op de eilanden ook veel vis en schaal- en schelpdieren gegeten.

De desserts van de Griekse keuken zijn vaak simpel. De Grieken eten zelf het liefst een kommetje yoghurt met honing en eventueel wat noten erin. Ook wordt er geregeld Turkse baklava gegeten. Dit is een oosters lekkernij dat mierzoet is. Baklava bestaat uit filodeeg, gevuld met pistache of walnoot, dat is doordrenkt met zoete siroop. Het is een machtig gebakje dat vaak met een bolletje ijs wordt geserveerd. Je kunt het bestellen in bijna ieder restaurant en hotel in Santorini. De bekendste Griekse drank is ouzo. Dit anijsdrankje bevat maar liefst 40% alcohol. Ouzo is afgeleid van het Turkse woord ‘üzüm’ dat druiven betekent. De meeste Ouzo wordt gemaakt op Lesbos. Er zijn speciale ouzo barretjes die ouzeries worden genoemd. Hier kan je genieten van een borrelglaasje ouzo met een snack erbij. Bij ouzo eet men mezedes, een soort Griekse tapas. Vaak is dit vis of groente. Ouzo wordt nippend gedronken en het is traditie om de fles te delen met anderen. Dit gebeurt in veel van de Santorini hotels en bars dan ook geregeld.


Top 3 excursies op Santorini

Vanuit je hotel op Santorini zijn leuke en interessante uitstapjes te maken. Je kan er niet alleen aan een van de prachtige vulkanische stranden liggen en genieten van diverse watersporten, maar er zijn ook veel historische en traditionele Griekse plaatsen te bezoeken. Ook zijn er veel toeristen die een tour door de smalle straatjes doen op een ezeltje.

  1. Akrotiri is een havenstadje op Santorini waar de overblijfselen van een Minoïsche stad, die er tussen 3000 en 1627 voor Christus stond, zijn te bezichtigen. Het plaatsje ligt in het zuidwesten van Santorini en heeft zo’n 350 inwoners. Toen de vulkaan in 1627 begon te rommelen, trokken de inwoners van Akrotiri met bootjes weg van het eiland. Ze namen hun meest kostbare bezittingen mee. Daarna barstte de vulkaan uit en werd Akrotiri bedolven onder een 50 meter dikke laag puimsteen. Akrotiri was een rijke handelsstad in de Minoïsche tijd, omdat het eiland vanwege de vulkanische grond erg vruchtbaar was. De bewoners van Akrotiri zijn dus niet bedolven onder de lava en het puimsteen van de vulkaan, maar alles wat zij hebben achtergelaten wel. Er zij diverse opgegraven voorwerpen en huizen te bezichtigen. Ook zijn er muurschilderingen aangetroffen. Als toerist kan je Akrotiri bezoeken. De opgravingen zijn overdekt om ze te beschermen tegen zon en wind.
  2. Vanuit de meeste hotels in Santorini en bij touroperators aan de boulevard kan je een tour door de traditionele dorpen van Santorini boeken. Deze tour wordt soms per ezel en soms per touringcar afgelegd. Op een ezel is het echter een grotere sensatie, omdat dit je een echt authentiek gevoel geeft. Op Santorini zijn nog traditionele Griekse huizen en dorpen te vinden, in tegenstelling tot op Kreta of Kos. De tour gaat vaak langs Panagia Episkopi, de oudste kerk van het eiland. De kerk is 900 jaar oud en wordt bewaakt door een oud omaatje. De spookstad Mesa Gonia wordt ook vaak aangedaan tijdens de dorpen tour. In 1956 was er een hevige aardbeving op Santorini en dit dorpje is daarna niet opnieuw opgebouwd. De ingestorte gebouwen zijn er nog steeds te aanschouwen. Pygros is een prachtig dorp, gelegen op een hoge rots met een oude vestingmuur eromheen. Hier gaan veel tours langs vanwege het mooie uitzicht vanaf de rots. Zo zijn er nog veel meer andere dorpen, met ieder een eigen geschiedenis, die te bezoeken zijn.
  3. Néa Kameni is een onbewoond vulkaaneiland dat per boot bezocht kan worden. Néa Kameni betekent ‘nieuwe vulkaan’. De meeste boottochten naar dit eiland vertrekken vanuit de haven Athinios. De vulkaan is 127 meter hoog en is de jongste vulkaan van Europa. De uitzichten op zee en op het land tijdens de boottocht zijn adembenemend. Ook het uitzicht vanaf Néa Kameni is echt de moeite waard. De meeste boottochten naar Néa Kameni gaan ook langs de ‘hot springs’. Dit is een baai waar het water rond de 30°C is vanwege de vulkanische activiteit van de zeebodem. Het water ruikt erg naar zwavel. Volgens velen is een duik in dit warme water goed voor huid en botten. Meestal zijn dit soort tochten te boeken bij de receptie van je hotel in Santorini.