Kralendijk is de hoofdstad van het eiland Bonaire, wat tot 2010 onderdeel was van de Nederlandse Antillen. Als hoofdstad is het tevens het politieke, culturele en zakelijke centrum van dit Caribische eiland. Verwacht hier echter geen grootschalige stad, want er hangt eerder een kalme dorpse sfeer. Ook zul je hier geen grote wolkenkrabbers vinden, want de stad kent enkel laagbouw van niet hoger dan drie verdiepingen. Het zal je opvallen dat de huizen in pasteltinten zijn geschilderd, met name in de kleur flamingo roze. Dit geeft een unieke en kenmerkende uitstraling. Het is zeker de moeite waard om een bezoek aan deze historie-rijke stad te brengen.
Dijk van koraalsteen
De stad is in het begin van de 19e eeuw ontstaan rond een natuurlijke haven, waar omheen de Nederlanders een fort hadden gebouwd, namelijk Fort Oranje. De naam van de stad komt voort uit een verbastering van het woord ‘koralendijk’, doordat het stadje op een koraalbodem is gebouwd. Het was tot 1868 verboden om je op het eiland te vestigen, waardoor veel kolonisten illegaal naar dit eiland trokken. Doordat vrije vestiging na deze periode mogelijk werd, kon de stad verder uitgroeien naar de omvang die het hedendaags heeft.
Wilhelminaplein en Julianaplein
In de hoofdstad van Bonaire zijn genoeg historische invloeden te herkennen die herinneren aan het Nederlandse verleden. Het centrum van Kralendijk wordt gevormd door het Wilhelminaplein of Plaza Wilhelmina, zoals het ook wel wordt genoemd. Dit park biedt ruimschoots gelegenheid tot heerlijk ontspannen op één van de vele bankjes die je hier kunt vinden. de hoge bomen zorgen voor een prettige schaduw tijdens de warmste tijden van de dag. Verschillende monumenten, waaronder een obelisk refereert naar de Nederlandse geschiedenis hier op het eiland. Sinterklaas doet eveneens zijn intrede op Bonaire en het feest wordt hier uitbundig gevierd. Hij gebruikt hiervoor echter een sleepboot in plaats van een stoomboot. Muziek is hier ook volop te ervaren, aangezien lokale muziekbandjes hier vaak optreden in een klein muziekkapelletje.
Winkelstraat en promenade
De twee belangrijkste straten in Kralendijk op Bonaire zijn de Kaya Grandi en de Kaya J.N.E. Craane. De Kaya Grandi is een indrukwekkende winkelstraat en vormt eveneens de hoofdstraat van de stad. Deze straat loopt evenwijdig aan de Kaya J.N.E. Craane, wat de promenade of boulevard vormt aan de waterkant. Hier kun je terecht bij een tal van restaurants, cafétjes en bars. Ook vind je hier kapsalons, banken en verschillende winkeltjes, waar je souvenirs kunt kopen. De boulevard is met name in de avonduurtjes een genot om overheen te wandelen. Je kunt dan genieten van een zonsondergang en tegelijkertijd je verwonderen over de vele peperdure jachten en cruiseschepen die hier aangelegen liggen.
Koraalriffen en woestijnen
Kralendijk is een rustig dorpje waar je volop van het tropische klimaat kunt genieten. Voor natuurliefhebbers is het zeer geschikt voor een bezoek aan de prachtige koraalriffen die niet ver van de kust liggen. Zoek je liever natuur op land, dan kun je terecht in het nationaal park ‘Washington Slagbaai’ om de tropische woestijn te bewonderen. Hier vind je tal van prachtige planten en diersoorten.
Zwemmen met dolfijnen op Bonaire
Bent u op zoek naar een leuke en unieke activiteit op uw vakantie dan is het zwemmen met dolfijnen echt iets voor u. U kunt met dolfijnen zwemmen op Bonaire bij de Dolphin Academy. Hier kunt u duiken met getrainde dolfijnen. U kunt dan de dolfijnen aanraken en zelfs kussen. Het enige nadeel is dar de Dolphin Academy gelegen is op Curacao, u kunt echter al vanaf €75,- retourvliegen naar Curacao. Dit kunt u doen met DAE of Divi Divi, de vlucht duurt ongeveer 15 min. Er gaan verschillende vluchten per dag. U moet het daarom zien als een busreis.
De natuur en omgeving
Bonaire en Curaçao zijn de twee grootste eilanden van de Nederlandse Antillen, dat verder bestaat uit Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, de “Bovenwindse eilanden” Samen met Aruba, dat sinds 1984 een zelfstandig land vormt binnen het Koninkrijk, vormen Bonaire en Curaçao de “Benedenwindse eilanden”. Zowel Bonaire als Curaçao liggen slechts een kilometer of zestig ten noorden van Venezuela op het Zuid-Amerikaanse vasteland, maar zijn gescheiden van het continent door diepzee. Dit in tegenstelling tot Aruba dat op het ondiepe continentale plat ligt. Anders dan andere Caribische eilanden hebben Bonaire en Curaçao een semi-aride klimaat doordat ze in een droogtegordel liggen, net ten noorden van het vasteland. In tegenstelling tot andere Caribische eilanden met weelderige tropische begroeiing, hebben Bonaire en Curaçao een bijna woestijnachtige vegetatie met veel rotsen, doornstruiken en cactussen. Landschappen van een strenge en ongenaakbare schoonheid zinderen er onder een vrijwel altijd aanwezige felle zon. Alleen in de korte regentijd van november tot januari ligt er een groen waas over het eiland van de uitlopende verdroogde struiken.
Eten & drinken
Bonaire is een uitstekkende bestemming wanneer je een vakantie zoekt, waarbij je volop kunt genieten van zon, strand en zee. Er heerst hier een doorlopen tropisch klimaat, waardoor de temperaturen het gehele jaar door redelijk constant blijven en niet onder de twintig graden zullen vallen. Voor iedereen die houdt van warm, zonnig weer is dit dan ook een geweldig eiland om naar toe te gaan. Er heerst zelfs een rijke geschiedenis met een Nederlands tintje, waardoor er voldoende invloeden van eigen bodem te vinden zijn. Het begint al met de taal die er gesproken wordt, aangezien je hier gewoon Nederlands kunt praten met de mensen die hier wonen. Dit maakt de sfeer vertrouwd, doch vernieuwend en interessant. Er is genoeg te beleven en te ontdekken, wat een bezoek aan dit eiland zeker de moeite waard maakt. Je kunt er steden bezoeken en een indruk krijgen van hoe deze zich in de loop der eeuwen hebben ontwikkeld, maar je kunt er ook op uit om de prachtige natuurgebieden te ontdekken. Hier kun je uitgebreid wandelen of op de fiets het gebied doorkruizen. Met de auto kun je nog grotere afstanden bestrijken en het hele eiland in je opnemen. Wil je liever de onderwaterwereld bekijken, dan kun je je aanmelden bij het diepzeeduiken en op zoek gaan naar de prachtige koraalriffen die hier te vinden zijn.
Uitgaan op Bonaire
Uiteraard is er voldoende gelegenheid op het eiland om heerlijk uit te gaan. Het eten en drinken op Bonaire wordt aangeboden in de vele restaurants die het eiland rijk is. In de hoofdstad Kralendijk alleen al zijn er zeker vijftig te vinden, waardoor je ruime keuze hebt en ook kunt afwisselen voor een alomvattende ervaring. De meeste restaurants vind je in en rondom het centrum van Kralendijk of bij hotelaccommodaties. Je kunt kiezen uit verschillende soorten restaurants, zoals Frans, Indonesisch, Italiaans, Spaans, Thais, maar je kunt ook de lokale keuken uitproberen. Afhankelijk waar je voorkeur naar uit gaat, is er dus voldoende keuze. Het nachtleven is net zo ontspannen als het leven overdag en dit maakt het mogelijk om ’s avonds te genieten van een rustige avond met opgewekte muziek en heerlijke cocktails. Hiervoor ga je naar één van de bars of cafés die verspreid over Kralendijk te vinden zijn. Hotels en resorts bieden aan hun gasten uitgebreide entertainmentprogramma’s op vaste avonden door de week. Een waar bruisend uitgaansleven is hier echter niet te vinden. Alles staat in het teken van gezelligheid en ontspanning.
Tropisch savanneklimaat
Eén reden waarom dit eiland zo geliefd is om op vakantie naar toe te gaan, is omdat het hier eigenlijk altijd warm weer is. In alle jaargetijden blijven de temperaturen nagenoeg constant, waardoor je er altijd van op aan kunt dat je mooi weer zult treffen, of je nu in de zomer of wintermaanden besluit dat je hier vakantie wilt houden. Er heerst hier een tropisch savanneklimaat, waardoor er zeker in de zomer temperaturen van rond de 30 of 32 graden wordt behaald. In de avond daalt dit enkel tot minstens 23 graden, waardoor je ook in dan nog kunt profiteren van heerlijke temperaturen. De invloeden van uit de Caribische Zee en een noordoostpassaat zorgen ervoor dat zomers koude lucht wordt aangedragen, waar deze ’s winters juist warme lucht aandragen. Zo behoud je een temperatuur die ongeveer constant blijft. Je hoeft hier geen temperaturen lager dan 20 graden te verwachten en evenmin een winters landschap.
Heb ik een visum nodig?
Gaat u op vakantie naar Bonaire dan heeft u wellicht geen visum nodig. U mag namelijk 6 maanden (max 180 dagen) verblijven op Bonaire zonder visum. Wil je langer op Bonaire blijven dan is het verstandig om contact op te nemen met de immegratiedienst van Bonaire. Voordat u naar Bonaire gaat moet u wel een geldig paspoort hebben en u moet een retourticket hebben. Mocht u wel een visum nodig hebben dan duurt het aanvragen van een visum ongeveer 1 week.